Cursus vaardigheden familierecht, ouderonthechting

4PO Punten - Vaardigheden - Familierecht

Datum
12 december 2019
Tijd
13:00 - 17:30
Kosten
€ 295,- Ex. btw
Locatie
Rabotoren, Almere
Inschrijven
In het kort

Als familierechtadvocaat wordt je in scheidings- en omgangszaken regelmatig geconfronteerd met de situatie waarin er tussen een kind en een van beide ouders minder tot geen contact is en de loyaliteit naar beide ouders niet (meer) vanzelfsprekend is. Als de loyaliteit in essentie verstoord raakt, kan dit ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van een kind hebben.

In de meeste gevallen ontstaat deze verstoring van de loyaliteit vanwege hoge emoties bij de ouders. Angst om een kind kwijt te raken, verdriet als gevolg van de scheiding, boosheid over de reden van de scheiding etc. Kinderen kunnen als geen ander inschatten hoe een ouder zich voelt, dat doen ze door het non-verbale gedrag van de ouder te observeren en interpreteren. Communicatie verloopt immers voor 90% via non-verbaal gedrag. Het gevoel naar de ex-partner kan ook niet makkelijk verborgen worden voor de kinderen. Het gevolg daarvan kan zijn dat de kinderen de door de buitengesloten ouder zelf ook gaan buitensluiten.


Heleen Koppejan is (levensloop)psycholoog (NIP) en cum laude afgestudeerd op parental alienation, oftewel ouderonthechting. Zij is van mening dat een kind centraal behoort te staan, ook na een scheiding. Zij combineert haar ondersteuning aan professionals en families met eigen onderzoek tijdens haar opleiding tot psycholoog en vanaf 2017 als PhD kandidaat bij de Universiteit Utrecht. Zij is tevens lid van de Internationale Parental Alienation Study Group en de European Association of Parental Alienation Practitioners en contact met andere internationale wetenschappers.
Haar filosofie: Kinderen hebben altijd het recht om onbelemmerd van beide ouders te houden (United Nations Human Rights-1989).

Docenten
  • Drs. Heleen Koppejan, Psycholoog bij psychologiepraktijk Hechtscheiden
Doelgroep

Familirechtadvocaten

Vorm

Interactieve cursus

Niveau

Ervaren familierechtadvocaten

Inschrijven
  • Gerard Hamer Instituut
  • Nederlandse Orde van Advocaten

Voor meer informatie over het cursusaanbod en aanmelding voor deelname aan onze cursussen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 020 – 675 07 56 of per e-mail: ghi@cleerdin-hamer.nl.