
Is spreken zilver en zwijgen goud? Keuzes en strategieën in het strafproces
Moet mijn cliënt zwijgen of verklaren? Moet ik een verweer al in een vroeg stadium voeren of juist achter de hand houden? Moet ik uitvoerig of juist kort en bondig pleidooi houden en wat is het effect van verweren die het toch niet redden, maar die mijn cliënt wel aan de rechter wil voorleggen? Nieuwe regelgeving en recente rechtspraak laten zien dat het niet altijd de beste strategie is te (blijven) zwijgen. Soms is het beter de cliënt te adviseren zijn verhaal te vertellen.
Maar hoe bepaal je wat de beste aanpak is? Is er nog wel sprake van een dossier dat “schreeuwt om uitleg van de verdachte”, als de verklaring van jouw cliënt de gaten in het bewijs zal dichten? Wanneer is er nu sprake van een Murray-situatie en een prima facie-zaak? En als je je cliënt adviseert te gaan verklaren, hoe pak je dat dan aan? Welke rol heb je dan nog als advocaat en welk verschil kun je daarin maken?
Robert Malewicz bespreekt deze vraagstukken vanuit zijn ervaring in complexe (internationale) strafzaken, terwijl Wikke Monster haar inzichten en kennis deelt vanuit haar ervaring als strafrechtadvocaat en mediator. In haar praktijk zijn de begrippen verzoening en vergeving belangrijke uitgangspunten. Tijdens de cursus is vanzelfsprekend ook aandacht voor relevante en actuele (Europese) jurisprudentie en wetgeving.
Omdat het uiteindelijk de rechter is die beslist, zal oud strafrechter Frank Wieland aan de hand van zijn ruime kennis en ervaring de cursisten meenemen in het hoofd van de rechter. Daarbij zal er voldoende gelegenheid zijn voor discussie en eigen inbreng van de cursisten. Op de voor hem kenmerkende genuanceerde wijze zal mr. Wieland de door de advocaten gepresenteerde inzichten en strategieën van commentaar voorzien: wat werkt nou wel, en wat kun je maar beter laten in een strafzaak?